Еднодневна разходка до пещерата с динозаврите

Не, не са изчезнали. 😀 Сега ще ви разкрием тайната, къде в България може да видите динозаври в естествения им хабитат. Готови ли сте?

Ledenika_1

На снимката виждате тиранозавър рекс, хищно ревящ от глад на върха на скалата, на която е кацнал… така де, застанал застрашително. Чудите се къде може да го видите в цялата му прелест и мощ (от близо 10 см)? Сега ще ви кажем.

Местообитанието на този огромен месояден T-Rex е в пещерата Леденика, в Концертната зала. Освен него, може да видите и трицератропс с красивия си костен щит-яка.

Ledenika_2

На снимката виждате как сладкия тревопасен трицератропс бърза да се скрие зад скалата (вероятно защото T-rex му се усмихва в непосредствена близост от съседната скала).

Динозаврите не са изчезнали, има ги в Леденика! 

Нека обаче не се фокусираме върху подобрената (в никакъв случай предобрена) пещера Леденика, благодарение на инвестицията от 5 млн, която възроди и изчезнали животински видове като тиранозавър рекс и трицератропс… та (!), нека се фокусираме върху природните дадености, такива каквито са си и без нашата адекватна намеса.

Как да стигнем до Леденика? 

Пътят до Леденика с кола от София е около 2 часа. Пещерата е разположена на територията на Врачанския Балкан, на 16 км. от град Враца. Ако не бързате да стигнете  и като нас споделяте мантрата “не целта е цел, а пътят”, в този случай ви препоръчваме да минете през прекрасното Искърско дефиле. За тази цел трябва да излезете през Нови Искър и натам през Владо Тричков, Реброво, Своге, Гара Бов, Лакатник, Оплетня, Зли дол, Зверино, Люти брод, Мездра и Враца (далеч не сме изборили всички малки китни селца, през които се минава). Пътят ще ви води (или GPS-ът), не се притеснпвайте, наслаждавайте се.

Lakatnik_4

Минавайки през този живописен маршурт ще видите Лакатнишките скали, където ръка Искър прави завой с формата на сгънат лакът, откъдето идва името на скалите и на местността.

Важен момент от пътя е село Люти брод и местността Рашов дол, където може да видите Пантеона на безсмъртието. 

Тревожните майски дни, на 1876 г. в овчарската колиба на баба Мария Цоловска се укрили отселелите след боя във Врачанския Балкан група четници, предвождани от Георги Апостолов, член на щаба на Ботевата чета.
В разярилия се ожесточен бой загинали 12 човека – заклани били десетте Ботеви четници и двете овчарчета от Люти брод.
На 3 юни (нов стил) отсечените глави набучени на колове са разнасяни из околните селища.
Тук край село Люти брод е финала на хайдутството, Априлското въстание и Ботевата чета.
Българийо, сведи глава за почит, пътеката е свята….

Тези, които ни се доверят и изберат този паметен път, ще пътуват около час повече (разбира се, ако не броим всички места, на които ще ви се прииска да спрете И няма да сбъркате, ако спрете). В този случай е важно да планирате времето си добре и да нямате притеснения да карате по път с много завои. На тези, които им става лошо – може би ще е по-добре да изберете магистралата.

Малко повече за ледената пещера с динозаврите

Името на пещерата идва от ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват през зимата. Навремето пещерата е използвана от овчари за съхранение на мляко, а днес освен туристическите обиколки, в Концертната зала се изнасят концерти от Врачанската филхармония. Акустиката на залата често е определяна като “божествена”.

Влизането в пещерата става на всеки кръгъл час в групи от не повече от 80 човека. Билети може да се закупят отново на всеки кръгъл час – съответно за следващата обиколкла. Цената за възрастни е 6 лв., за студенти и ученици е 4 лв. Обиколката на пещерата продължава 1 час и включва 10-минутно лазерно-светлинно шоу. За шоуто имаме противоречиви мнения (но за едно сме единодушни – малко е неадекватно 😀 ), но каквото и да си говорим, пещерата е прекрасна и си заслужава да се види.

По време на обиколката на пещерата ще видите Езерото на желанието. Според легендата всеки, който си потопи ръката в леденостудената вода и си пожелае нещо, желанието му ще се сбъдне. Голяма част от хората хвърлят и монетка (малко ала фонтана ди Треви, ама добре). (Ние имаме и друга версия – че там се хвърля бакшиша за екскурзоводите, но нека не разваляме магията и мистерията 😀 ). Желайте си!

Полезна информация:

  • Носете си връхно – отивате в пещера.
  • Удобни обувки – отивате в пещера. Вътре е мокро, хлъзгаво, ръбато и т.н
  • В 17ч. е последната обиколка – планирайте времето си, напливът от хора не е малък.
  • Относно храната – има един ресторант, към който напливът не е малък + едно малко капанче(?). Местността е идеална за пикник, има маси и огромна ливада. Може да си донесете храна и да си хапнете на място

Ledenika_3

– Хареса ли ти светлинното шоу?
– Не. Хареса ми моментът, в който всички светлини, лазери и чудесии угаснаха, и вече можех да се насладя на пещерата и на тишината.
– Природата си е природа, няма как да я подобрим.

The end

Advertisement

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s